Dla prawdziwego smakosza podstawą jest urozmaicanie smaków. Jeśli i Ty lubisz eksperymentować w kuchni i nie znosisz gastronomicznej monotonii, koniecznie spróbuj hiszpańskiego rarytasu – szynki serrano. Ten wyjątkowy przysmak należy do produktów luksusowych, a dzięki temu, że jest on dostępny w naszym sklepie, możesz mieć go na wyciągnięcie ręki!
Jak każda szynka dojrzewająca serrano powstaje bez użycia chemii. Tradycyjne metody produkcji sprawiają, że wykorzystuje się w ich czasie te same sposoby i narzędzia, jakich używano kilka wieków temu. Mięso zabezpieczane jest przez zepsuciem przy pomocy soli – dawniej nie było przecież chłodziarek ani lodówek. Dzięki temu szynka serrano jest tak zdrowa.
Hiszpańska szynka serrano – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć
Szynka serrano to rarytas z półwyspu Iberyjskiego, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza głównie specjalnemu procesowi dojrzewania. Powstaje ona z mięsa białych świń (a dokładniej z ich udźca), które w większej liczbie zamieszkują właśnie tereny Hiszpanii.
To dzięki tradycyjnemu sposobowi wytwarzania szynki w górskim klimacie, w odpowiednio dobranych temperaturach, w których przechodzi ona kolejne etapy przygotowania, jej smak jest rozpoznawalny na całym świecie i nie do podrobienia.
Jak wygląda dokładnie proces przygotowania szynki serrano?
W pierwszym kroku wybrany udziec świni obtacza się w wielu warstwach soli – dzięki solnej obróbce odłożona na 3 miesiące szynka nabiera wyjątkowego smaku, konsystencji i zmniejsza się w niej zawartość wody. Po odpowiednio długim odpoczynku, jest obmywana z nadmiaru soli, a następnie suszona przez okres około 9 miesięcy. To ten krok nierzadko jest kluczowy w procesie produkcji hiszpańskiej szynki, bowiem nieodpowiednie warunki i wilgotność, w jakiej będzie ona przebywać, mogą doprowadzić do zepsucia jej wyjątkowego smaku. Następnym i ostatnim już etapem przygotowania jest starzenie, podczas którego już wysuszona dojrzewa przez kilka lub kilkanaście miesięcy dzięki obecnym na jej powierzchni kulturom bakterii. Dopiero po tym czasie serrano nadaje się do spożycia.
Serrano – szynka hiszpańska. Wartości odżywcze
Żyjemy w czasach, kiedy prawie każdy zwraca uwagę na wartości odżywcze zjadanego produktu, kalorie czy jego wpływ na organizm. Nie inaczej jest w przypadku szynki serrano. Dużo osób zadaje sobie pytanie, czy jej spożywanie jest zdrowe. Odpowiedź może zadowolić niejednego wielbiciela tego produktu, ponieważ szynka ta jest bogata w wiele niezbędnych pierwiastków usprawniających funkcjonowanie całego organizmu, np. żelazo, witaminy z grupy B, cynk, fosfor czy potas. Co ciekawe, serrano ma dość niewielką ilość tłuszczu oraz nie wymaga dodawania sztucznych substancji konserwujących – jest zatem dużo zdrowsza niż inne wędzone i gotowane mięsne produkty.
Hiszpańska szynka serrano – jak podawać?
Szynka serrano jest formą przystawki, zupełnie jak sery pleśniowe czy inne wyraziste produkty, które mają za zadanie zachwycić swoim smakiem i pobudzić wszystkie zmysły. Podaje się ją po uprzednim usunięciu warstwy tłuszczu z udźca i odpowiednim pokrojeniu go – istotne jest miejsce, gdzie zaczyna się proces odcinania kawałków, które powinny być bardzo cienkie i niesklejone ze sobą. Najlepiej ten hiszpański produkt smakuje podany z chlebem posmarowanym oliwą z oliwek oraz z dodatkiem wina, np. czerwonego czy białego.
Rodzaje szynki serrano różnią się od siebie czasem dojrzewania, który w głównej mierze wpływa na smak. Zasada jest prosta – im szybciej dojrzewa, tym więcej wody ma w sobie. Szynka, która została poddana najkrótszemu procesowi dojrzewania, nazywa się Jamón doberga; ta, która dojrzewa od 12–15 miesięcy, to Jamón reserva; natomiast ta, która posiada najmniejszą ilość wody – Jamón gran reserva.
Szynka serrano – gdzie kupić?
Jeśli masz ochotę spróbować wyjątkowego przysmaku, jakim jest szynka serrano, koniecznie skorzystaj z naszej oferty. Jako jeden z nielicznych sklepów proponujemy najwyższej jakości, smakowitą, prawdziwą hiszpańską szynkę w atrakcyjnej cenie!