Szynki serrano

  • Cena

  • Wyświetlanie jednego wyniku

    Szynka serrano na liście hiszpańskich smakołyków zajmuje wysokie miejsce i jest kolejną tradycyjną potrawą Hiszpanów. Podczas jej produkcji stosuje się tradycyjne metody poddane unijnym regułom, dotyczących wyrobów regionalnych. Proces wytwarzania oryginalnej szynki serrano jest skomplikowany i długotrwały, może odbywać się tylko w sprzyjającym klimacie hiszpańskich terenów górskich. Jednym z najbardziej znanych regionów, słynących ze znakomitej szynki serrano jest Prowincja Granada, u zboczy gór Sierra Nevada. Ze względu na pochodzenie tej wytwornej wędliny, jest ona nazywana również szynką górską.

    Wyjątkowy produkt – szynka serrano

    Szynka serrano to surowe mięso z kością pozyskiwane od białych świń. Proces dojrzewania sięga kilku miesięcy, a nawet kilku lat. W pierwszym etapie przez około 3 miesiące leżakuje w soli, po czym jest z niej wyjmowana, a mięso rozpoczyna proces suszenia się w górskim klimacie, co trwa nawet 9 miesięcy. Ostatnim etapem przygotowywania mięsa jest tzw. starzenie w piwnicy, czyli ciąg dalszy dojrzewania szynki, ale w spowolnionym tempie, w warunkach mniejszej wilgotności powietrza. W zależności od długości dojrzewania, hiszpańską szynkę serrano dzielimy na: Jamón bodega, dojrzewająca przez okres 9-12 miesięcy, Jamón reserva, dojrzewająca w czasie 12-15 miesięcy oraz najdłużej dojrzewająca, bo ponad 15 miesięcy to Jamón gran reserva. Oczywiście długość dojrzewania produktu ma wpływ na jego walory smakowe oraz cenę.

    Smak to nie wszystko

    Szynka serrano ma dużo zdrowsze właściwości niż szynka gotowana lub pieczona, ponieważ zawiera znacznie mniej tłuszczu. Szynka ta zdecydowanie nie zawiera tak wielu konserwantów co np. wędzona. Bogata jest natomiast w szereg istotnych dla ludzkiego organizmu pierwiastków, tj. potas, żelazo, cynk czy fosfor oraz w witaminę B.

    Szynka hiszpańska serrano – jak ją podawać?

    Szynka serrano, niewątpliwie należąca do czołówki przysmaków hiszpańskiej kuchni, podbiła swoją popularnością nie tylko Hiszpanię, ale również całą Europę. Coraz chętniej serwowana jest jako tapas na eleganckich spotkaniach towarzyskich czy imprezach rodzinnych, tj. wesela. Szynka serrano jest tak doceniana i pożądana, że nawet proces jej krojenia musi odbywać się w odpowiedni sposób, przy pomocy profesjonalnych noży i przyrządów wspomagających. Sam proces jest uroczysty i  przeprowadzony z szacunkiem do delikatnej wędliny, którą bez wątpienia jest ten hiszpański produkt. Najczęściej podaje się ją do kanapek, pizzy i delikatnych sałat. Bardzo dobrze komponuje się z rukolą, szpinakiem lub z serami.

    Szynka serrano – gdzie kupić sprawdzone produkty?

    Zapraszamy Cię do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, oferujemy wysokiej jakości hiszpańskie, tradycyjne szynki, sery, wina oraz szereg innych przysmaków. Oferowany przez nas towar jest wysokiej jakości i pochodzi od oryginalnych, znanych i cenionych producentów. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze ceny były dla Ciebie atrakcyjne i umożliwiały Ci zakup wykwintnych, hiszpańskich rarytasów. Nasz profesjonalizm i pasję do potraw z hiszpańskich rejonów, potwierdzają pozytywne opinie zadowolonych klientów, z którymi mieliśmy przyjemność współpracować.