Zastanawiasz się, jak przechowywać wędliny dojrzewające, aby długo zachowywały świeżość? Cieszą się one dużym powodzeniem, jednak niewiele osób wie, jak powinno się z nimi obchodzić. Ich długa świeżość i znakomite walory smakowe zależą od wielu czynników. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pozwolą Ci obchodzić się z nimi we właściwy sposób.
Jak przechowywać wędliny dojrzewające? Wskazówki
PO PIERWSZE: OSUSZANIE
Pierwsze, czym powinniśmy się zająć zaraz po wyjęciu wędliny z opakowania, jest bezzwłoczne osuszenie jej. Nie mamy na myśli wycierania produktu, a pozwolenie mu na swobodnie odparowanie wilgoci. Możesz rozwiesić wędlinę w przewiewnym, mało wilgotnym miejscu, możesz także otworzyć okno. Pamiętaj o tym, aby miała „czym oddychać”, a więc, aby np. nie dotykała innych wędlin. Zastanawiasz się, czy może schnąć także w lodówce? Oczywiście! Jednak nie popełniaj błędu, jakim jest przykrywanie, a co gorsza zamykanie wędliny w szczelnym opakowaniu, w ten sposób zamykasz obieg powietrza wokół niej i skracasz okres jej świeżości. Jeżeli chcesz umieścić wędliny dojrzewające w lodówce, najlepiej rozdziel je i ułóż je na ręczniku papierowym, który zbierze nadmiar wilgoci. Ostatecznie wędlina powinna być przechowywana na suchej powierzchni.
PO DRUGIE: TEMPERATURA
Zasada jest prosta: im niższa temperatura, tym dłuższy proces dojrzewania. Dzięki powolnemu dojrzewaniu wędlina zyskuje niezwykłe walory smakowe, a Ty możesz przechowywać ją jeszcze dłużej. Bardzo ważne jest też to, żeby co najmniej kilkanaście minut przed podaniem na stół koniecznie wyjąć je z lodówki – wszystkie wędliny dojrzewające smakują najlepiej w temperaturze pokojowej.
Jakich błędów nie należy popełniać?
Przy braku doświadczenia z wędlinami wędzonymi bardzo często niepokój budzi biały nalot, który się na nich pojawia. Nie należy się nim zbytnio przejmować, gdyż jest to całkowicie naturalne. To jedynie sole, które wytrąciły się z wędlin, a które nie są groźne dla zdrowia oraz nie wpływają na smak. Gdy przechowujesz szynki dojrzewające zgodnie z powyższymi zasadami, a mimo to pojawił się na nich wykwit, zeskrob go lub odetnij tę część wędliny. Błędem, którego nie powinno się wówczas popełniać, jest przemycie wodą. Raz jeszcze przypomnimy, że jedną z ważniejszych zasad jest unikanie nadmiernej wilgoci. Zatem jak najbardziej możesz przetrzeć wędlinę od nalotu, ale za pomocą ściereczki nasączonej nie wodą, a oliwą.
Pamiętaj o zapewnianiu wędlinom odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a więc unikaj zamykania ich w opakowaniach wszelkiego rodzaju, nie wywieszaj ich w wilgotnych pomieszczeniach, unikaj styczności z innymi wędlinami oraz nie zapominaj o wypakowaniu z opakowania po zakupie. W przeciwnym wypadku będą chłonęły wodę z otoczenia, kiedy tylko będą mogły, a to skutkować będzie wywołaniem procesu pleśnienia. Zatem podsumowując, oto błędy, których należy unikać:
- niewyjęcie wędlin z opakowania,
- mycie wędlin,
- zamykanie w szczelnych opakowaniach,
- przykrywanie,
- wywieszanie w wilgotnych pomieszczeniach,
- nieodseparowanie od innych wędlin.
Na co zwrócić uwagę w przechowywaniu wędlin dojrzewających?
Podsumowując, chcąc cieszyć się jak najgłębszym i wykwintnym smakiem wędlin dojrzewających, a przy tym wydłużyć ich czas dojrzewania, a więc i świeżości, pamiętaj o kilku wspomnianych zasadach. Zapewnij wędlinom dojrzewającym odpowiednio niską temperaturę i wystarczającą cyrkulację powietrza. Ponadto, pamiętaj o tym, aby pomieszczenie oraz powierzchnia, na której się znajdują, nie była nadto wilgotna, ponieważ Twoja wędlina będzie chłonęła wodę przy każdej okazji, a to grozi pojawieniem się na niej pleśni. Jeżeli potrzebujesz przemyć szynkę, aby usunąć z niej zbędny nalot, nie używaj do tego wody. Dobrym rozwiązaniem będzie wówczas przetarcie jej za pomocą oliwy, co dodatkowo zamknie pory wędliny. W ten sposób unikniesz nadmiernego wysuszenia, a więc i zanikania cennych walorów smakowych. Stosuj się do tych kilku prostych zasad i ciesz się wykwintnymi walorami smakowymi wędlin dojrzewających.