Kategorie
Bez kategorii

Hiszpańskie tapas – co to jest? Jak zrobić prawdziwe tapas?

Tapas – co to tak naprawdę jest? Tapa po hiszpańsku znaczy przykrywka i od tego słowa wywodzi się nazwa najsłynniejszego, tradycyjnego hiszpańskiego dania – tapas. Hiszpanie chwalą się nim i uznają je za wizytówkę swojego kraju. Według jednej z licznych hipotez geneza tapas sięga XIX wieku i związana jest z królem Alfonsem XIII, który podczas  podróży, zatrzymując się w wiejskiej posiadłości, postanowił wzmocnić się winem. Podczas intensywnego powiewu wiatru postanowił uchronić wino przed kurzem i owadami, przykrywając kieliszek tym, co miał pod ręką, a była to hiszpańska szynka. Spontaniczny pomysł tak bardzo mu się spodobał, że ogłosił nową formę jedzenia jako narodową tradycję. Stąd wziął się pomysł na spożywanie wina wraz z małymi przekąskami różnego rodzaju, nazywanymi właśnie tapas. Według innych teorii, tapas służy jako dodatek do wina, aby uniknąć negatywnych konsekwencji picia wysokoprocentowego trunku. Wówczas spożywano je w towarzystwie małych kanapeczek. Początkowo tapas, było traktowane jako przystawka, lekki posiłek między głównymi daniami chętnie serwowany właśnie z winem. Ta tradycja jest nadal bardzo popularna we współczesnej Hiszpanii.

Tapas – hiszpańskie przekąski dzisiaj

Z biegiem czasu apetyczne przekąski tworzone z hiszpańskich składników zyskały niespotykaną popularność i uznanie. Hiszpanie, doceniając tradycje kulinarne, stworzyli z tapas część kultury i stylu życia. Dzisiaj w każdym większym i mniejszym hiszpańskim mieście znajdziesz restauracje i bary, w których serwowany jest ten narodowy przysmak. Zwolenników tapas, możemy podzielić na tych, którzy lubią klasyczną wersję tego dania składającą się jedynie z hiszpańskich wyrobów, np. omlet hiszpański, krokiety z szynką, kanapeczki z szynką dojrzewającą czy chrupiące kartofle, oraz tych, którzy wolą eksperymentować. W nowoczesnej hiszpańskiej kuchni mistrzowie tapas urozmaicają potrawy, wzbogacając je o składniki pochodzące z innych regionów świata, co również ma swoich zwolenników i cieszy się dużą popularnością.

O ile niegdyś tapas było postrzegane jako przekąska, o tyle dzisiaj często bywa traktowane jak główny rarytas w wielu hiszpańskich restauracjach. Podawane jest w formie różnego rodzaju past oliwkowych na mini kanapeczkach, mini krokietów czy omletów. Słynnym hiszpańskim tapas jest kiełbasa katalońska. Przekąski te wzbudziły duży entuzjazm wśród zagranicznych gości odwiedzających Hiszpanię i z biegiem czasu te przyjęły się w kuchniach całego świata. W Polsce również tapas są serwowane podczas spotkań towarzyskich i imprez okolicznościowych, np. Sylwestra.

Tapas, kultura i styl życia

Bez względu na to, w jakiej formie lubisz konsumować tapas, istnieje podstawowa zasada – nie możesz jeść tego przysmaku w samotności. Tapas to radość przebywania ze sobą,  konwersacji i wspólnego picia wina. Wspólne posiłki mają być okazją do celebrowania życia i cieszenia się sobą. Hiszpanie, lubiący towarzyskie spotkania i odkrywanie nowych miejsc, w mistrzowski sposób połączyli to z lekkimi przekąskami i dobrym winem.

Jak zrobić tapas?

W zależności od tego, jaką przekąskę wybierzesz, istnieją odpowiednie przepisy kulinarne. Niemniej jednak najprostszą i najszybszą wersją, chociaż równie smaczną i popularną, są kanapki. Możesz je podawać zarówno z typowo hiszpańskimi składnikami, jak i z wieloma innymi, w zależności od upodobań kulinarnych. Dobrej jakości sery w towarzystwie zielonych oliwek idealnie komponują się z hiszpańskimi trunkami, np. z czerwonym winem.

Jeżeli chcesz podać profesjonalne, klasyczne tapas hiszpańskie, możesz skorzystać z bogatej oferty naszego sklepu. Tutaj znajdziesz nie tylko tapas, ale również wiele innych przysmaków hiszpańskiej kuchni, również wykwintne hiszpańskie wino, idealnie komponujące się z lekkimi przekąskami. Oferujemy najwyższej jakości , oryginalne dania, przekąski, sery i wina pochodzące z tradycyjnych hiszpańskich produkcji. Zasmakuj radości życia, delektuj się wytwornymi smakami kuchni Hiszpanii w towarzystwie swoich przyjaciół, rodziny i znajomych.