Coraz częściej zmagamy się ze schorzeniami, które wykluczają spożywanie różnych produktów, szczególnie nabiał pochodzący od krów. Z tego powodu szukamy dobrych zamienników. Wśród nich możemy znaleźć przetwory mleczne od innych zwierząt, na przykład owcze lub kozie mleko. Niestety nie każdy jest to tego typu zamiennych produktów pozytywnie nastawiony. W przypadku nabiału koziego w dużej mierze odstrasza dość specyficzny zapach. Jednak wbrew pozorom kozy są bardzo czystymi oraz zadbanymi zwierzętami. Ponadto dzięki zbilansowanej diecie ich mleko posiada bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. W ostatnim czasie podniebienia Polaków podbija kozi ser, którego walory zaczynamy doceniać. Czym się wyróżnia? Jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować?
Ser kozi – specyfika i produkcja
Kozy cieszą się opinią zadbanych zwierząt, a nawet bardzo wesołych. Oprócz tego ich dieta jest oparta na samych zdrowych produktach. Dlatego ich mleko może być gotowe do spożycia chwilę po wydojeniu. Obecnie mamy dostęp do wielu produktów z koziego nabiału. Są nimi między innymi sery dojrzewające, jogurty czy twarogi.
Sama produkcja sera koziego rozpoczyna się podgrzaniem mleka do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza, a następnie dodaje się specjalny enzym powszechnie stosowany w mleczarstwie, czyli podpuszczkę. Po zgęstnieniu konsystencji i po rozwarstwieniu należy oddzielić serwatkę. Kolejno całość się soli, a następnie umieszcza w specjalnych formach. Zaleca się poczekanie kilku tygodni, aż ser nabierze właściwego aromatu i wyglądu, wówczas wtedy będzie najlepszy.
Kozi ser ma bardzo dużo witamin, wapnia i białka, a co za tym idzie właściwości odżywczych. Najczęściej zaleca się go osobom z alergiami na przykład na mleko krowie. Dodatkowo może pomóc w odbudowie bakteryjnej flory jelit, ponieważ uważa się je za naturalny probiotyk. Ponadto produkty kozie mogą regulować poziom cholesterolu we krwi, co działa protekcyjnie na serce i cały układ krążenia. Wielu naukowców uważa, że mleko kozie jest bardzo pomocne w leczeniu wielu schorzeń, takich jak astma, ostre zapalenie żołądka oraz jelit, chorobach wątroby, a nawet w walce z anemią.
Ser kozi – właściwości
Kozie mleko i jego przetwory są bogate w wartości odżywcze. Ser kozi – właściwości zdrowotne to temat, nad którym można się długo rozpisywać. Wybraliśmy pięć najważniejszych, na które naszym zdaniem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
1. Ser kozi – witaminy
Pierwszą z właściwości jest to, że zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. Mleko kozie posiada nawet do pięciu razy więcej witaminy B13 niż krowi odpowiednik. Kwas orotowy zawarty w serach odpowiada przede wszystkim za prawidłowe działanie komórek oraz odbudowę tkanek. Dlatego kozie produkty sprawdzą się dla osób w każdym wieku.
Produkt ten jest również bogaty w inne witaminy z grupy B, a także w witaminy A, D oraz E. Ponadto stanowi najbogatsze źródło wapnia, co wzmacnia kości. Dodatkowo w przetworach znajdziemy potas oraz żelazo, które okaże się pomocne w walce z anemią.
2. Ser kozi dla alergików
Drugą właściwością jest to, że mleko kozie nie posiada w swoim składzie specyficznej frakcji globulin, która w głównej mierze odpowiada za reakcję uczuleniową oraz zmniejszoną ilość kazeiny. Dzięki czemu kozie produkty nadają się dla alergików. Ze względu na obniżoną ilość laktozy będą bezpieczne dla diabetyków.
3. Trawienie sera koziego
Trzecią właściwością mleka koziego jest to, że zawiera cząsteczki tłuszczu o dużo mniejszej objętości. Dzięki temu nasz układ pokarmowy trawi je nawet w ciągu dwudziestu minut, gdzie dla porównania strawienie mleka krowiego trwa około czterech godzin. Ponadto składniki odżywcze zawarte w kozich serach są zdecydowanie łatwiej przyswajalne.
4. Probiotyki sera koziego
Czwartą właściwością przetworów z mleka koziego będzie to, że można je stosować jako probiotyki. Ze względu na dużą liczbę oligosacharydów, które po dotarciu do jelita grubego wspomagają pracę flory bakteryjnej układu pokarmowego.
5. Ser kozi a działanie przeciwzapalne
Ser kozi i właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne? Tak, jest to możliwe dzięki obecności kwasu kaprylowego. Dodatkowo nadaje on również działania przeciwgrzybiczego.