Jeśli jesteś miłośnikiem serów i nie wyobrażasz sobie życia bez smaku tych wykwintnych sfermentowanych produktów mlecznych, koniecznie sprawdź nasz ranking, który pomoże Ci poznać nowe, finezyjne smaki serów prosto ze słonecznej Hiszpanii!
Hiszpańskie sery – charakterystyka
Choć dla wielu osób informacja, że to Hiszpania, a nie głównie Włochy czy Francja, słynie z produkcji przepysznych serów, może być niemałym zaskoczeniem, fakty są bezsprzeczne – to właśnie w państwie torreadorów, z którego pochodzi słynne flamenco, produkuje się ogromne ilości wysokiej jakości pysznego sera. Być może właśnie dlatego, że Polacy przywykli do smakowania produktów przede wszystkim rodzimych, włoskich i francuskich, nie interesują się produktami mlecznymi z innych krajów europejskich. Nie dziwne więc, że mało kto zdaje sobie sprawę z istnienia hiszpańskich wyrobów mlecznych dorównujących smakiem i jakością swoim konkurentom.
Jeśli jednak jesteś smakoszem serów i wypróbowałeś już niemal wszystkie ich rodzaje dostępne na polskich półkach, koniecznie zasmakuj naszych propozycji zawartych w wirtualnej, hiszpańskiej desce serów. Gwarantujemy, że smak poniższych produktów na zawsze zapadnie Ci w pamięć, zapewniając błogie zapomnienie i kulinarną ucieczkę od rzeczywistości.
Najlepszy hiszpański ser – nasz ranking
Poniższy ranking stworzyliśmy przez pryzmat własnych doświadczeń smakowych i uwielbienie dla Hiszpanii – jest więc on zupełnie subiektywny. Z pewnością jednak pozycje przedstawione na pierwszych pięciu miejscach posmakują i Tobie.
-
Ser twardy owczy – Oveja Curado Viejo klasyczny i z dodatkami (trufla, ajo negro czyli czarny czosnek, rozmaryn)
Tę pozycję docenią smakosze owczych serów. Oveja Curado w stu procentach produkowany jest z właśnie mleka owczego. Charakteryzuje się świeżym, unikalnym smakiem, a jego długie dojrzewanie nadaje mu wyjątkową strukturę i wspaniały aromat. To przekąska doskonała jako dodatek do czerwonego wina.
-
Queso de Cabra de Aracena – Ser kozi z Araceny dojrzewający
Drugie miejsce zajmuje pyszny hiszpański ser kozi Queso de Cabra de Aracena, dojrzewający 2 do 4 miesięcy. Produkowany jest z mleka niepasteryzowanego. Lekko kremowy, a równocześnie zdecydowany w smaku świetnie komponuje się zarówno z białym winem, jak i młodym czerwonym. Można podawać go z dodatkiem suszonych owoców.
-
Ser Mahon z Minorki – z mleka krowiego
Kolejne, trzecie już miejsce naszego zestawienia zajmuje ser wytwarzany z pełnotłustego krowiego mleka – pochodzący z wyspy Minorki Queso Mahón-Menorca. Ma jasne wnętrze i pomarańczową skórkę, która zmienia odcień wraz z upływem czasu – kolor zawdzięcza ona papryce, którą ser jest nacierany, kiedy dojrzewa. Sam proces dojrzewania zajmuje kilka miesięcy (po 4 miesiącach ser wciąż określany jest jako „młody”). Ma lekko maślany, słony i pikantny smak, doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do piwa lub mięs i ryb.
-
Ser półtwardy mieszany – Semicurado Mezcla
Na czwartym miejscu naszego serowego rankingu uplasował się ser półtwardy mieszany Semicurado Mezcla, który skomponowany został również z trzech popularnych składników – mleka krowiego, owczego i koziego. Jego smak można określić jako lekko pikantny, dobrze zdefiniowany, delikatny i czysty. Dojrzewa przez 35 dni i idealnie nadaje się do słonych przekąsek oraz czerwonego wina.
-
Ser miękki mieszany – Tierno Mezcla
Na piątym miejscu znalazł się ser mieszany Tierno Mezcla, który spodoba się wszystkim wielbicielom subtelnych, delikatnych smaków i aromatów. To kompozycja mleka krowiego, koziego i owczego – wybitnie zatem sprawdzi się jako dodatek do win Monastrell oraz słonych przekąsek (paluszki, krakersy, kabanosy). Jego wyjątkowy smak uzyskuje się przez dość krótkie dojrzewanie, które trwa zaledwie siedem dni.