This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Oliwki czarne
Cena
Wyświetlanie jednego wyniku
Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwkowym w rejonach południowych, zlokalizowanych wokół Morza Śródziemnego. Są od wieków przysmakiem i cennym składnikiem mikstur kosmetycznych. Ze względu na swoje walory smakowe cieszą się wielką popularnością i uznaniem. Kolor oliwki zależy od stopnia jej dojrzałości – i tak zielone oliwki to owoce niedojrzałe, które zmieniają swoją barwę aż do czarnej – która oznacza pełną ich dojrzałość. Oliwki czarne są zrywane pod koniec sezonu, gdy są już dojrzałe. Istnieje bardzo dużo rodzajów tych owoców, część z nich możemy wyróżnić ze względu na pochodzenie. Oliwki Agrinion, z Grecji, występują zarówno w barwie zielonej, jak i czarnej. Są jedną z najbardziej znanych odmian greckich oliwek, mają pikantny, a zarazem owocowy smak. Z hiszpańskich oliwek uprawianych w Katalonii największą popularnością cieszą się Arbequina. Chociaż pochodzą z Hiszpanii, to przystosowały się wielu mikroklimatów na świecie. Dzisiaj rosną w odległej Argentynie, Australii, USA, Chile czy Peru.
Czarne oliwki – wartości odżywcze
Czarne oliwki posiadają szereg właściwości zdrowotnych i chociaż nieznacznie różnią się one w zależności od stopnia ich dojrzałości, to jednak w każdej formie wywierają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Oliwki czarne posiadają istotną dla naszego organizmu witaminę E, walczącą z wolnymi rodnikami, oraz witaminy A, C i B. Według badań wykazują właściwości przeciwnowotworowe i regularne ich spożywanie może pozytywnie wpłynąć na uchronienie się przed tą chorobą. Posiadają również w swoim składzie znaczące ilości żelaza, wapnia, sodu czy miedzi. Oliwki bogate są w przeciwutleniacze oraz wykazują działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Regularne ich spożywanie reguluje ciśnienie krwi i obniża ryzyko chorób serca. Chociaż oliwki czarne będą zawsze delikatniejsze niż oliwki zielone, są bardziej kaloryczne. Zawarty w nich błonnik wpływa na szybki i prawidłowy proces trawienia oraz równowagę jelit.
Oliwki czarne – właściwości
Oliwki czarne, ze względu na wysokie walory smakowe często spożywane są jako samodzielna przekąska lub jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z winem czerwonym lub innymi trunkami. Równie chętnie dodawane są do zróżnicowanych potraw z makaronem, ryżem lub z pieczonymi warzywami.
Czarne oliwki w La Tienda Española
Zapraszamy Cię do naszego sklepu z bogatą ofertą śródziemnomorskiej żywności. Polecamy szeroki wybór zarówno różnego rodzaju oliwek, jak i serów, wędlin hiszpańskich czy win. Staramy się stale aktualizować i wzbogacać naszą ofertę, aby umożliwić Ci duży wybór. Nasze ceny są konkurencyjne i adekwatne do jakości oferowanego asortymentu. Decydując się na skorzystanie z naszej oferty, masz gwarancję wysokiej klasy towaru pochodzącego od sprawdzonych i cenionych producentów. Zapraszamy Cię także do zapoznania się z pozytywnymi opiniami i komentarzami pozostawionymi przez naszych klientów. Nasi doświadczeni pracownicy pozostają do Twojej dyspozycji, chętnie pomogą Ci w wyborze spośród szerokiej gamy wysokiej jakości produktów.