Oliwki czarne

  • Cena

  • Wyświetlanie jednego wyniku

    Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwkowym w rejonach południowych, zlokalizowanych wokół Morza Śródziemnego. Są od wieków przysmakiem i cennym składnikiem mikstur kosmetycznych. Ze względu na swoje walory smakowe cieszą się wielką popularnością i uznaniem. Kolor oliwki zależy od stopnia jej dojrzałości – i tak zielone oliwki to owoce niedojrzałe, które zmieniają swoją barwę aż do czarnej – która oznacza pełną ich dojrzałość. Oliwki czarne są zrywane pod koniec sezonu, gdy są już dojrzałe. Istnieje bardzo dużo rodzajów tych owoców, część z nich możemy wyróżnić ze względu na pochodzenie. Oliwki Agrinion, z Grecji, występują zarówno w barwie zielonej, jak i czarnej. Są jedną z najbardziej znanych odmian greckich oliwek, mają pikantny, a zarazem owocowy smak. Z hiszpańskich oliwek uprawianych w Katalonii największą popularnością cieszą się Arbequina. Chociaż pochodzą z Hiszpanii, to przystosowały się wielu mikroklimatów na świecie. Dzisiaj rosną w odległej Argentynie, Australii, USA, Chile czy Peru.

    Czarne oliwki – wartości odżywcze

    Czarne oliwki posiadają szereg właściwości zdrowotnych i chociaż nieznacznie różnią się one w zależności od stopnia ich dojrzałości, to jednak w każdej formie wywierają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Oliwki czarne posiadają istotną dla naszego organizmu witaminę E, walczącą z wolnymi rodnikami, oraz witaminy A, C i B. Według badań wykazują właściwości przeciwnowotworowe i regularne ich spożywanie może pozytywnie wpłynąć na uchronienie się przed tą chorobą. Posiadają również w swoim składzie znaczące ilości żelaza, wapnia, sodu czy miedzi. Oliwki bogate są w przeciwutleniacze oraz wykazują działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Regularne ich spożywanie reguluje ciśnienie krwi i obniża ryzyko chorób serca. Chociaż oliwki czarne będą zawsze delikatniejsze niż oliwki zielone, są bardziej kaloryczne. Zawarty w nich błonnik wpływa na szybki i prawidłowy proces trawienia oraz równowagę jelit.

    Oliwki czarne – właściwości

    Oliwki czarne, ze względu na wysokie walory smakowe często spożywane są jako samodzielna przekąska lub jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z winem czerwonym lub innymi trunkami. Równie chętnie dodawane są do zróżnicowanych potraw z makaronem, ryżem lub z pieczonymi warzywami.

    Czarne oliwki w La Tienda Española

    Zapraszamy Cię do naszego sklepu z bogatą ofertą śródziemnomorskiej żywności. Polecamy szeroki wybór zarówno różnego rodzaju oliwek, jak i serów, wędlin hiszpańskich czy win. Staramy się stale aktualizować i wzbogacać naszą ofertę, aby umożliwić Ci duży wybór. Nasze ceny są konkurencyjne i adekwatne do jakości oferowanego asortymentu. Decydując się na skorzystanie z naszej oferty, masz gwarancję wysokiej klasy towaru pochodzącego od sprawdzonych i cenionych producentów.  Zapraszamy Cię także do zapoznania się z pozytywnymi opiniami i komentarzami pozostawionymi przez naszych klientów. Nasi doświadczeni pracownicy pozostają do Twojej dyspozycji, chętnie pomogą Ci w wyborze spośród szerokiej gamy wysokiej jakości produktów.