Kategorie
Bez kategorii

Oliwa z oliwek – jaką wybrać?

Czy wiesz, jaki jest śródziemnomorski eliksir wieczności i zdrowia? To oliwa, która ma nie tylko doskonały smak, ale także niezwykłe właściwości zdrowotne. Jej historia liczy około 7000 lat. Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Czy wystarczy kupić extra virgin? Sprawdź, co powinieneś wiedzieć na temat tego produktu, zanim zdecydujesz się na jego zakup. Dobrze, jeśli jesteś świadomy, co kupujesz. W końcu chodzi tu o Twoje zdrowie.

Oliwa z oliwek – jaka będzie najlepsza?

Oliwa to wyciśnięty sok z owoców drzewa oliwnego. Zebrane oliwki miażdży się wraz z ich pestkami w mechanicznych prasach. Z płynu, który powstaje, oddziela się wodę. Potem ciecz poddaje się filtracji. Uzyskany produkt jest na końcu klasyfikowany pod względem smaku i aromatu.

Od dawna używana jest jak tłuszcz posiadający unikatowe walory smakowe. Legenda mówi, że to Homer nazwał ją „płynnym złotem”, a w czasach Rzymian była środkiem płatniczym. W Polsce pojawiła się pierwszy raz na stole za sprawą Królowej Bony. Obecnie produkowana jest w wielu krajach śródziemnomorskich, głównie z oliwek pochodzących z Hiszpanii. Liczne badania udowodniły, że jej stosowanie niesie sporo korzyści dla ludzkiego organizmu. Ten, kto spożywa oliwę regularnie, cieszy się długim i dobrym zdrowiem. Prawdziwa to nieocenione wsparcie w chorobach nowotworowych i insulinooporności. Spowalnia również rozwój choroby Leśniowskiego-Crohna i Alzheimera. Włączona do diety działa przede wszystkim przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Inne zalety tego produktu to:

  • redukcja „złego” cholesterolu we krwi,
  • ochrona wątroby i oczyszczanie z toksyn,
  • zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu,
  • poprawa koncentracji i pamięci,
  • niwelowanie stanów zapalnych,
  • ochrona przed astmą i nieżytami nosa,
  • pomoc w zaparciach i owrzodzeniach żołądka,
  • spowolnienie procesów starzeniowych,
  • działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe,
  • usprawnienie procesów trawienia.

Oliwa z oliwek – jaka najlepsza?

Wybór jest wyzwaniem, ponieważ kiedy stoisz przed półką uginającą się od różnych butelek z tym produktem, zastanawiasz się pewnie, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? O jej jakości decyduje przede wszystkim jeden składnik – kwas oleinowy. To on wyposaża oliwę we właściwości zdrowotne. W dobrym jakościowo produkcie znajdziesz nie więcej niż 0,8 g kwasu na 100 g.

Oliwa extra virgin – to zdecydowanie najlepsza odmiana. Pochodzi z tłoczenia na zimno i jest w 100% wyciskanym sokiem. To świeży produkt, który nie jest poddawany rafinowaniu. Po wyprodukowaniu jest gotowy od razu do spożycia. W tym rodzaju dopuszcza się mieszanie różnych oliw extra virgin po to, aby uzyskać najlepszą konsystencję, aromat i smak.

Oliwa virgin również pochodzi z pierwszego tłoczenia, ale zawiera mniej polifenoli i charakteryzuje się wyższą kwasowością. W postaci czystej nie przeznacza się jej do sprzedaży. Dopiero po odpowiednim procesie rafinowania, w którym dodaje się niewielką ilość oliwy extra virgin, wędruje na sklepowe półki. Nazywana jest wtedy zwykłą oliwą i nie ma już tak dobroczynnych wartości, jak jej poprzedniczka.

Oliwa z wytłoczyn – produkt powstaje przy użyciu substancji chemicznych z masy uzyskanej po tłoczeniu oliwy extra virgin. To najmocniej rafinowany produkt.

Różnice w smaku w zależności od pochodzenia oliwek

Warto zaznaczyć, że duże znaczenie ma również gatunek oliwek wykorzystanych do produkcji oliwy – to wpływa znacznie na jej smak. Przykładowo, oliwa wytwarzana z oliwek gatunku Royal z gór Sierra de Cazorla jest bardzo łagodna, słodka i owocowa. Z kolei Arberquina z Katalonii, choć również ma owocowy posmak, pozostaje lekko pikantna i gorzkawa. Jeżeli zaś stawiasz na bardziej konkretne smaki, powinieneś wybrać pochodzącą z Andaluzji oliwę Picual – o nieco pieprznym charakterze.

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

Jej konsystencja nie może być koloru pomarańczowego lub czerwonego. To znak, że oliwa straciła swoje właściwości na skutek albo złego przechowywania, albo przeterminowania. Prawdziwa ma kolor żółty lub zielonkawy. Niektóre źródła jednak twierdzą, że kolor nie ma aż takiego znaczenia jak degustacja. Bardzo ważna jest etykieta, czyli data. Znawcy zalecają spożywanie produktu maksymalnie do dwóch lat od jej produkcji. Po upływie 16-18 miesięcy tłuszcz zaczyna tracić swoje właściwości zdrowotne. Na dobrej jakościowo oliwie znajduje się etykieta z nazwą państwa, z jakiego pochodzi produkt, adresem miejsca, w którym została wyprodukowana, sposobem tłoczenia oraz nazwą dystrybutora lub importera.

Dobra oliwa jest przechowywana w szczelnych butelkach z ciemnego szkła. Po otwarciu produktu należy trzymać ją w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pamiętaj o dokładnym zakręcaniu butelki. Lepiej zaopatrzyć się w mniejszą pojemność produktu niż ryzykować utratę cennych składników w tej, która długo stoi.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze oliwy?

Produkt nie może być przechowywany w umiarkowanej temperaturze. Oznacza to, że półka z oliwami musi stać daleko od urządzeń emitujących ciepło. Najlepsza oliwa z oliwek nie jest tania i trzeba liczyć się z tym, że kosztuje więcej. Jej parametry jakościowe to analiza poziomu kwasowości i zawartość składników. Smak jest kluczowy. W tym celu kosztuj produkt powoli. Najpierw rozprowadź jego małą ilość w ustach i przytrzymaj na języku. Delikatny smak, który nie wywołuje żadnych doznań, oznacza słabą jakość oliwy. Degustacja charakteryzująca się lekkim drapaniem w gardle i owocową, pikantną nutą oznacza, że do wyprodukowania tego tłuszczu użyto wysokogatunkowych, zdrowych i świeżych oliwek.

Sam znajdź swój ulubiony smak. Przy wyborze kieruj się certyfikatem i etykietą produktu. Tylko świeża oliwa z oliwek jest warta swojej ceny. Szkoda używać produktu, który nie wnosi w Twoje zdrowie żadnych wartości. W końcu to Włosi i Grecy szczycą się najwyższą średnią długością życia. A oni używają sporo oliwy extra virgin. Może warto podążyć ich śladem?