Wędlina Cecina

  • Cena

  • Wyświetlanie jednego wyniku

    Cecina to wołowy odpowiednik wieprzowej szynki jamón. Jest to suszony udziec wołowy – niezwykle popularne danie w Hiszpanii. Należy do potraw z bogatą tradycją i czołówki najbardziej uznawanych i cenionych wędlin hiszpańskich. Ta niezwykła szynka wołowa jest produkowana na Półwyspie Iberyjskim od bardzo dawna, a jej recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Cecina cieszy się popularnością na całym półwyspie, jednak rejony słynące z jej produkcji to Leon i Zamora oraz Kraj Basków. Najbardziej uznawaną i cenioną odmianą jest Cecina de Leon, słynąca z niezwykłych walorów smakowych i wysokiej jakości.

    Jak wyrabiana jest wędlina Cecina?

    Zanim wędlina będzie gotowa do spożycia, przechodzi długi i skomplikowany proces produkcji. Na początku mięso przebywa w kąpieli z soli przez kilka dni, następnie sól jest usuwana, a mięso wędzone przez kilka tygodni. Ostatnim etapem jest jego suszenie na powietrzu lub w specjalnych pomieszczeniach, w których w sposób naturalny reguluje się temperaturę oraz wilgotność. Suszenie trwa minimum 7 miesięcy i w znaczny sposób wpływa na walory smakowe i estetyczne wędliny. Cecina różni się znacznie smakiem, konsystencją i zapachem od wieprzowej szynki dojrzewającej. Najbardziej wysublimowany smak wędliny uzyskuje się po jak najdłuższym procesie suszenia, sięgającym nawet 14 miesięcy.

    Wędlina cecina charakteryzuje się specyficznym wyglądem, ciemnym kolorem i zbitą, twardą strukturą oraz korzennym smakiem i dymnym aromatem. Oprócz walorów smakowych posiada także niską zawartość tłuszczu, przez co pozostaje zdrowym przysmakiem. Może stanowić zdrowszą alternatywę dla pieczonych lub smażonych mięs.

    Cecina – idealna jako tapas

    Cecinę często stosuje się jako wyborną przystawkę w towarzystwie oliwek, sałatek i warzyw. Doskonale smakuje w kompozycji z rukolą oraz na różnego rodzaju kanapkach z pastami. Tapas z ceciny to szykowne i ekskluzywne danie, chętnie spożywane wraz z dowolnym winem, a nawet piwem. Krojenie wędliny jest trudne i wymaga doświadczenia i wprawy – należy używać specjalnego ostrego noża w celu uzyskania idealnie cieniutkich plasterków.

    Wędlina cecina zyskała niezwykłą popularność także poza regionem półwyspu iberyjskiego i można ją nabyć również w Polsce. Aby zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt, najlepiej szukać go w sklepach specjalizujących się w daniach kuchni hiszpańskiej, mogących polecić szeroki wybór tych rarytasów.

    Cecina i wiele więcej – oferta La Tienda Enspañola

    W naszym sklepie znajdziesz duży wybór wysokiej jakości wędlin cecina, szynek jamón, win, serów i innych przysmaków, pochodzących z hiszpańskiej tradycyjnej kuchni. Nasz asortyment jest sprowadzany od znanych i cenionych producentów hiszpańskiej żywności, która jest certyfikowana, dzięki czemu masz gwarancję, że zakupiony towar jest oryginalny. Oferta naszego sklepu jest regularnie aktualizowana i poszerzana o nowy asortyment. Dokładamy starań, aby ceny przez nas proponowane, były dla Ciebie satysfakcjonujące i umożliwiały Ci dokonanie udanych zakupów. Zachęcamy także do zapoznania się z pozytywnymi opiniami naszych klientów.