This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Szynki iberyjskie
Cena
Wyświetlanie jednego wyniku
Jamón ibérico, czyli szynka iberyjska, jest absolutnym numerem 1 wśród szynek dojrzewających. Pozyskiwana jest z wieprzowiny, pochodzącej z mięsa specjalnie hodowanych świń rasy iberyjskiej. Rasa ta ma bardzo zdrową i zróżnicowaną dietę, mającą wpływ na późniejszą jakość wieprzowiny. Możliwość swobodnego wypasu i dużej powierzchni, jaką mają do dyspozycji zwierzęta, ma szczególne i kluczowe znaczenie na późniejszy smak szynki. Szynka iberyjska charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Wytwarzana ze szczególną troską o jej walory smakowe, zapachowe i wizualne, jest produktem koneserskim i podlega organizowanym notom degustacyjnym. Jej tajna, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura, jest pilnie strzeżona i bardzo cenna dla lokalnych producentów. Tę wyjątkową przekąskę można spożywać bez dodatków, pokrojoną w cieniutkie plasterki albo w formie tapas do wina. Szynka iberyjska znakomicie komponuje się zarówno z winem czerwonym czy białym, ale również z innymi trunkami, np. z szampanem.
Co sprawia, że iberyjska szynka jest tak wyjątkowa?
Szynka dojrzewająca jest produktem regionalnym, chronionym przez prawo unijne. Istnieją jedynie 4 obszary w Hiszpanii, w których są odpowiednie warunki klimatyczne i geograficzne, gdzie producenci wytwarzają ten rodzaj wędliny. W ocenie klasyfikującej ją w najlepszych rankingach światowych jest brany pod uwagę sposób jej produkcji i jakość pożywienia, którą spożywały zwierzęta przed ubojem, a także ich rasa (czystość krwi). Najwyżej oceniana jest jamón de bollota, ponieważ zwierzę, z którego ją wykonano, odżywiało się tylko żołędziami. Kolejne rodzaje szynki dojrzewającej to szynka wytwarzana ze świń, które dokarmiane były certyfikowanymi paszami. Rodzaj szynki ma wpływ oczywiście na jej cenę i właściwości smakowe.
Szynka iberyjska, gdzie kupować?
Szynka dojrzewająca w słonecznej Hiszpanii to niekwestionowany rarytas, który osiągnął spektakularny sukces w całej Europie. Przysmak ten uznawany jest za bardzo luksusowy i prestiżowy, chętnie wykorzystywany jako tapas podczas eleganckich spotkań towarzyskich. Można ją zakupić w dobrych sklepach, jednak najlepiej w takich, które specjalizują się w daniach hiszpańskich i mają sprawdzone źródła importu.
Zapraszamy do zapoznania się z szeroką gamą szynek iberyjskich, dostępnych w naszym sklepie. Nasza oferta jest regularnie aktualizowana i wzbogacana o nowe produkty. Towar, który Ci oferujemy pochodzi od sprawdzonych, renomowanych producentów oryginalnych wyrobów hiszpańskich. Proponujemy atrakcyjne ceny, adekwatne do jakości produktów. Pozwól sobie na prawdziwą kulinarną ucztę i spróbuj prawdziwych, hiszpańskich szynek dojrzewających. Ciesz się ich smakiem w najlepszym towarzystwie przyjaciół i rodziny. Polecamy jamón ibérico jako idealną przystawkę z kieliszkiem ulubionego wina. Profesjonalizm oraz pasja sprawiają, że możemy pochwalić się licznymi opiniami, którymi podzielili się nasi zadowoleni klienci. Zapraszamy do dołączenia do naszego grona entuzjastów ekskluzywnych, hiszpańskich wędlin.