Oliwki zielone

  • Cena

  • Wyświetlanie jednego wyniku

    Oliwki zielone to lubiana i zdrowa przekąska. Uprawiana jest w  południowych regionach Europy, np. w Grecji, Syrii czy Turcji. Również Hiszpania ma swój  udział w uprawie (aż 30%). Głównym rejonem, skąd pochodzą te hiszpańskie, jest Andaluzja. Oliwki zielone są najbardziej popularną grupą stanowiącą 60% produkcji w tym kraju. Hiszpania produkuje oliwki na skalę światową i eksportuje je głownie do Unii Europejskiej, USA oraz do Kanady. W mniejszym stopniu towar jest sprzedawany do Europy wschodniej. Oliwki hiszpańskie cieszą się niezwykłą popularnością ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe. Tradycja uprawy oliwek sięga tu starożytności i jest kultywowana do dzisiaj z pomocą nowoczesnej technologii.

    Oliwki zielone – właściwości dobre dla zdrowia

    Zielone oliwki oprócz docenianych od wieków aspektów smakowych posiadają właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne cenne dla naszego organizmu. Są bogate w jednonienasycone tłuszcze pełniące istotną rolę w walce z miażdżycą, wysokim ciśnieniem krwi oraz zwiększające poziom dobrego cholesterolu w ludzkim organizmie. Oliwki zielone warto spożywać również ze względu na obecność w nich najważniejszych dla nas pierwiastków, tj. żelaza, fosforu, potasu, czy miedzi. Posiadają również istotne witaminy B, C i E. Dzięki witaminie E, czyli witaminie młodości, opóźniają się procesy starzenia i poprawia stan naszej skóry. Spożywanie tych dobrodziejstw natury podobno wspomaga także walkę z migreną. Oliwki zielone są bogate w przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami w naszym organizmie oraz błonnik. Ze względu na nieoceniony wpływ na wygląd i urodę są powszechnie używane w przemyśle kosmetycznym. Posiadane przez oliwki zielone właściwości są znane od wieków i chętnie wykorzystywane w kuchni na co dzień.

    Oliwki zielone – wartości odżywcze

    Dzięki rozprzestrzenieniu się handlu i współczesnej technologii, owoce te są dostępne dla szerszej grupy konsumentów. W Polsce uwielbianą odmianą oliwki zielonej jest Manzanilla pochodząca z okolic Sewilli. Cechuje się wysokimi walorami smakowymi i wizualnymi (duże, jędrne, okrągłe owoce). Inną dostępną w naszym kraju odmianą jest Hojiblanca pochodząca z Malagi i Kordoby. Jej bardziej subtelny smak idealnie komponuje się z daniami rybnymi i sałatkami.

    La Tienda Española – oliwki zielone i dużo więcej

    Zapraszamy Cię do naszego świata smaków hiszpańskich rarytasów, w tym cenionych i pożądanych oliwek zielonych. Proponujemy szeroki wybór wysokiej jakości produktów w konkurencyjnych cenach i pochodzących jedynie od znanych i cenionych na świecie producentów.

    Nasz asortyment jest stale uzupełniany o nowe produkty, aby zapewnić Ci szeroki wybór i sprostać Twoim oczekiwaniom. Nasz sklep z żywnością hiszpańską cieszy się zaufaniem i wciąż rosnącą popularnością dzięki bogatej ofercie, profesjonalnej kadrze i wysokiej jakości oferowanych produktów. Nasi zadowoleni klienci chętnie dzielą się swoimi opiniami i komentarzami na temat udanej współpracy z nami. Nasze doświadczenie i uwielbienie do kuchni hiszpańskiej gwarantują Ci naszą fachową obsługę i pomoc w doborze odpowiednich produktów.