Oliwki marynowane

  • Cena

  • Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

    Według niektórych oliwki smakują inaczej w każdym kraju. Nie zostało to udowodnione naukowo, jednak jest pewne, że ten produkt kulinarny można uznać za wspólny mianownik zarówno kuchni śródziemnomorskiej, jak i bałkańskiej. Pikantno-gorzki smak tych owoców sprawia, że świetnie komponują się z różnymi serami oraz mięsami, co nieraz pozwala nam stworzyć pełny posiłek. Ponadto są nie tylko doskonałym dodatkiem smakowym do wielu dań, ale również posiadają wiele cennych wartości dla naszego zdrowia. Świetnym rozwiązaniem są oliwki marynowane – dostępne przez cały rok. W przeciwieństwie do świeżych owoców mają zdecydowanie delikatniejszy smak, nie tak gorzki. Ponadto nie tylko są bogate w wiele składników odżywczych, ale można je z łatwością przygotować w domu.

    Oliwki marynowane – wartości odżywcze

    Marynowane oliwki pod żadnym względem nie tracą swoich właściwości podczas marynowania. Owoce zawierają tłuszcz jednonienasycony, który podwyższa poziom „dobrego cholesterolu”, hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Podobnie jak w przypadku oliwy z oliwek ich spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ciśnienia krwi. Ponadto przyjmuje się, że jedzenie oliwek korzystnie wpływa na proces utraty wagi. Obecność tłuszczy jednonienasyconych w diecie sprawia, że zwiększa się poziom serotoniny we krwi, czyli hormonu sytości, dzięki czemu czujemy się najedzeni. Oprócz tego związki te mogą rozbijać tłuszcz w komórkach tłuszczowych, co przyśpiesza utratę zbędnej tkanki. Ważną właściwością marynowanych oliwek jest to, że zawierają bardzo dużo antyoksydantów, co może chronić przed rozwojem nowotworów.

    Czy oliwki marynowane są zdrowe?

    Według badań dieta bogata w te owoce zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy tak samo jak spożywanie oleju rybnego. Dość ciekawą właściwością tych produktów z pewnością jest działanie przeciwzapalne, a także przeciwbólowe. Zawierają w swoim składzie oleocenthalktóry hamuje cyklooksygenazę (COX), co znosi dolegliwości bólowe. Ponadto zawarta w oliwkach witamina E pozwala na zachowanie świetnej kondycji włosów oraz skóry. Również chroni naszą ją przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, jednocześnie zapobiegając zbyt wczesnemu starzeniu, a także nowotworom. Marynowane oliwki wpływają zbawiennie na układ pokarmowy. Dzięki fermentacji wspomagają pracę flory jelitowej i korzystnie oddziałują na naszą odporność.

    Marynowane oliwki – czarne, zielone, różne rodzaje

    W sklepie znajdziesz bardzo duży wybór różnych rodzajów tych produktów. Przygotowujemy również własne marynaty do oliwek, które potem można kupić na miejscu na wagę – takich smaków nie znajdziesz nigdzie indziej.

    W naszej ofercie znajdziesz oliwki zielone marynowane oraz czarne oliwki marynowane. Różnią się one przede wszystkim smakiem. W opinii wielu osób oliwki dojrzałe, czyli czarne, poddane kiszeniu są mniej gorzkie niż niedojrzałe odpowiedniki. Podczas zakupu tych produktów należy zwracać szczególną uwagę nie tylko na cenę, ale również na kraj pochodzenia oraz producenta owoców. Od tego będzie zależeć ich jakość, ale również smak.

    Warto pamiętać, że oliwki marynowane nie tracą wartości odżywczych względem tych świeżych, ale zyskują łagodniejszy posmak.